Hoe werkt DTube?

Met de wens om een gedecentraliseerd videoplatform te creëren was het voor de bedenkers van Dtube niet mogelijk om gegevens op de gebruikelijke manier op te slaan. Normaal gesproken worden gegevens namelijk centraal opgeslagen in een database (op een server) waar een netbeheerder deze gegevens kan aanpassen of zelfs verwijderen.

Een Blockchain als database
Een oplossing voor dit probleem is het opslaan van gegevens in een blockchain waarbij deze als een soort van database functioneert. Aangezien er op deze manier geen gegevens centraal worden opgeslagen maar “decentraal” in de blockchain waarbij gegevens niet meer op één centraal punt staan opgeslagen maar op meerdere punten ( op computers) die allemaal kleine stukjes gegevens bevatten.

De Steem Blockchain
De blockchain waar in Dtube zijn gegevens opslaat is STEEM. De Steem blockchain heeft als doel het verbeteren van met name de privacy op social media. In het verleden zijn diverse social media bedrijven zoals Facebook flink in opspraak geraakt doordat zij niet al te voorzichtig omsprongen met de persoonsgegevens van hun gebruikers. De sociale mediabedrijven verdienen veel geld door het verkopen van gegevens van hun gebruikers aan adverteerders. De Steem blockchain wil dit veranderen door te laten zien dat er ook andere manieren zijn om aan sociale netwerken te verdienen.

Steemit
De sociale netwerksite van de Steem blockchain heet STEEMIT en het videoplatform is dus Dtube. Door bij te dragen aan deze platforms kun je cryptovaluta verdienen. Bijdragen kan betekenen dat je content op de netwerksites plaatst, maar ook door het stemmen op video’s of door het leveren van commentaar kan een gebruiker binnen de STEEM blockchain cryptovaluta verdienen. De drie verschillende cryptovaluta die in de STEEM blockchain gebruikt worden zijn Steem, Steem power en Steem dollars. De aanwezigheid van drie verschillende cryptovaluta kan verwarrend zijn maar is wanneer je het begrijpt eigenlijk juist een van de voordelen van de Steem blockchain.
Steem is de cryptocurrency die het meest lijkt op de andere bekende cryptovaluta zoals Bitcoin. De prijs van Steem is net als bij andere (crypto)valuta afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van deze cryptovaluta. Er wordt iedere seconde meer Steem gecreëerd waardoor het aanbod stijgt. Voor de lange termijn is het in bezit hebben van Steem dan ook geen goed idee. Je kunt met de Steem die je in bezit hebt beter Steem Power kopen als langetermijninvestering. In het geval van Steem Power is het onmogelijk de crypto binnen twee jaar te verkopen. De bezitters van Steem Power krijgen bovendien een soort dividend uitbetaald. Mensen die content op bijvoorbeeld DTube creëren, beoordelen en becommentariëren krijgen 50% van hun verdiensten uitbetaald in Steem Power. De laatste cryptovaluta die bij de Steem Blockchain hoort is Steem Dollars. Deze Steem Dollars zijn verantwoordelijk voor de andere 50% van de verdiensten van mensen die aan de netwerken van de Steem Blockchain bijdragen. Steem Dollars zijn waardevast en zijn altijd ongeveer 1 dollar waard. Ook krijg je 10% rente over alle Steem Dollars die je in bezit hebt. Als je content op DTube wilt plaatsen is het noodzakelijk om een Steemit account aan te maken. Met deze account kun je tevens de cryptovaluta die bij de STEEM blockchain horen ontvangen en gebruiken.

Het design
Wie Dtube voor het eerst bezoekt zal zich haast op het populaire YouTube wanen. Het design van Dtube lijkt erg sterk op dat van het populairste videoplatform ter wereld. Dit zal veel mensen een vertrouwd gevoel geven en bovendien is het niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. De gebruikerservaring en het design van YouTube zijn namelijk gewoon erg goed en prettig. Het gaat de mensen achter Dtube ook helemaal niet om het verbeteren van deze zaken. Het gaat juist om het teruggeven van de macht aan de gebruikers van een videoplatform in plaats van het laten bepalen wat er gekeken wordt door een miljardenbedrijf met allerlei belangen en connecties met multinationals en overheden. Het design van Dtube is grotendeels gebaseerd op dat van YouTube en dat maakt dat het prettig oogt en werkt. De zogenaamde semantische gebruikersinterface geeft een vloeiende en logische ervaring voor de bezoekers van Dtube.

IPFS bestandsopslag
Bij de gebruikelijke manier van het bekijken van video’s word er een bestand vanaf één centrale server naar je computer gedownload zodat je deze kunt bekijken. IPFS is een jong open-source protocol dat hoopt ooit het huidige http protocol te gaan vervangen. Met IPFS wordt het mogelijk om i.p.v. één bestand vanaf één enkele server te downloaden meerder kleine stukjes bestand tegelijk van meerdere computers tegelijk te downloaden wat uiteraard een stuk sneller is.

Integratie met andere platforms
Wanneer je andere platforms in het STEEM-netwerk gebruikt is het geweldig om ook met Dtube te werken. Je kunt de op Dtube geplaatste video’s namelijk heel makkelijk integreren in andere websites op het STEEM-netwerk. Door simpelweg de IPFS-hash van een video op te slaan in een bericht kun je de Dtube video tonen op een ander platform.

Deel dit op Social Media:

Comments

comments