Hoe video’s worden opgeslagen

Op Dtube valt te lezen dat het videoplatform behalve de Steem blockchain ook gebruik maakt van het IPFS peer-to-peer netwerk. IPFS staat voluit voor Inter Planetary File System en is een relatief nieuw systeem om bestanden op het internet op te slaan. Tegenwoordig gebeurt het opslaan van bestanden op het internet bijna allen met HTTP. Iedere dag wordt de geschiedenis van het internet momenteel weer gewist en dat is zonde volgens de bedenkers van IPFS. Het systeem met HTTP is bovendien slecht beveiligd en de openheid en mate van vrijheid voor de gebruikers is volledig in handen van de beheerders. Daarnaast wordt dus iedere dag veel informatie vernietigd en is de gemiddelde levensduur van een website maar iets meer dan drie maanden. Het nieuwe op IPFS gebaseerde netwerk is gebaseerd op een peer to peer model. In plaats van verbinden met een server (HTTP) maak je verbinding met een netwerk van verschillende knooppunten. Het principe achter IPFS heet Distributed Hash Tables of kortweg DHT. Dit principe maakt het herhalen van een bestand mogelijk door de hashes overeen te laten komen. De hash wordt op deze manier een identificatie van het bestand waardoor je zeker weet dat het bestand of de site die je ziet overeenkomt met het origineel.
In het veelgebruikte HTTP systeem kan een website onbereikbaar worden gemaakt door hem van de server te halen en dit is een van de zaken die IPFS wil verbeteren. Er worden decentrale opslagen van website gemaakt waardoor een website via verschillende wegen in het netwerk beschikbaar is. Behalve dat website niet zomaar offline kunnen worden gehaald zorgt dit ook dat de verbindingen stabieler zijn. Het zal dus minder snel voorkomen dat een verbinding met een website hapert of zelfs wegvalt. De voorspelling is dat het IPFS systeem een mooie toekomst tegemoet gaat.

Opslagkosten met IPFS
IPFS oftewel het Inter Planetary File System is dus erg belangrijk in het Steemit netwerk en zodoende ook voor Dtube. Het systeem lijkt een zeer belangrijke rol te gaan spelen in het verbeteren van het internet in de komende jaren. Toch is IPFS natuurlijk geen magisch systeem dat alle problemen op kan lossen, het is nog steeds nodig om de bestanden ergens te bewaren. Browsers kunnen immers over het algemeen maar 50MB opslaan en de grotere bestanden moeten dus nog steeds ergens gezaaid worden. Eerst was het idee van Dtube om een aantal sympathisanten te vragen om de rol van IPFS nodes uit voeren. Uiteindelijk bleek deze manier van werken echter meer problemen dan kansen op te leveren dus werd dit idee afgeschoten. Het uitvoeren van de rol als IPFS knooppunt is een vrij technische aangelegenheid en hier zijn dus specialisten voor nodig. Het is nog steeds het streven om op een dag te werken met vrijwilligers die het Steemit netwerk steunen als IPFS nodes maar uit praktische overwegingen is deze taak nu eerst uitbesteed aan de IPFS store. Dit is een website waarmee bestanden op het IPFS netwerk kunnen worden onderhouden. Betalingen bij deze website gaan via de Bitcoin. Wanneer je een Dtube account maakt betaal je een klein bedrag aan deze IPFS store voor de lange termijn opslag van de bestanden van het videoplatform. Het tarief voor het uploaden en onderhouden van video’s is omgerekend slechts 0,44 dollarcent per gigabyte per maand. Voor dit bedrag zal de IPFS store er 57 maanden voor zorgen dat de video op een soepele manier kan worden getoond aan bezoekers van Dtube. Na deze periode zal de video zichzelf moeten terugverdienen om gebruik te kunnen blijven maken van de diensten van de IPFS store. Een heel klein deel van de uiteindelijke inkomsten van een populaire video zal dus naar opslagkosten gaan. Wanneer je gelooft in de toekomst en de waarde van het Steemit netwerk en Dtube is dit voor de meeste mensen echter totaal geen issue.

Sommige mensen zijn bang dat door gebruik van gedecentraliseerde webpagina’s zoals Dtube hun computer langzamer zal worden omdat hij gebruikt wordt om bestanden te bewaren. Deze angst is echter volledig onnodig want dit is niet hoe een website als Dtube werkt. Een peer to peer netwerk zoals IPFS is namelijk wat anders dan een torrent die jouw computer gebruikt om bestanden in de lucht te houden. Net als bij iedere andere website die je opent wordt er wel een klein beetje van jouw opslagruimte gebruikt om informatie op te slaan. Dit is echter triviale informatie die zorgt dat de website vloeiender werkt. Je kunt denken aan het opslaan van informatie over jouw eerder gekeken video’s of jouw gebruikersnaam zodat je die niet iedere keer opnieuw hoeft in te vullen.
De informatie over jouw eerder gekeken video’s zal worden gebruikt om de categorie kijk opnieuw te vullen. Maar ook het doen van suggesties gebeurt op basis van deze eerder gekeken video’s en de content die je hebt geliked. Als je jouw cache leegmaakt of de geschiedenis van jouw browser wist zul je deze gegevens ook kwijtraken. Je moet je dan opnieuw aanmelden en ook de kijk opnieuw categorie en suggesties zullen minder up-to-date zijn. Er is verder geen permanent opgeslagen data op jouw computer te vinden wanneer je gebruik maakt van Dtube. Op dit gebied verschilt het videoplatform dus niet echt van andere bekendere website zoals YouTube.

Codering van de video’s
Codering van video’s voor de gebruikers is op Dtube iets anders geregeld dan op traditionele videoplatforms zoals YouTube. Op YouTube kun je een origineel bestand uploaden en wordt het vervolgens automatisch gecodeerd. Wanneer het bestand door YouTube gecodeerd is, kun je de video in verschillende kwaliteiten afspelen. Ook zal er een bewegende compilatie van de video worden gemaakt die wordt getoond wanneer iemand met de muis over het filmpje beweegt. Op deze manier coderen is voor Dtube momenteel nog niet mogelijk. Om de video in verschillende kwaliteiten af te kunnen spelen is het nodig om meerdere bestanden te uploaden. Je krijgt dan dus aparte video’s voor het afspelen in bijvoorbeeld 480p, 360p en 240p. Hierdoor kost het uploaden veel meer tijd en zullen bovendien drie dezelfde video’s op Dtube terecht komen in verschillende kwaliteiten. Omdat dit wat omslachtig is, wordt het in de praktijk nauwelijks gedaan. Videocodering wordt eigenlijk alleen door gebruikers van Dtube toegepast die over professionele apparatuur beschikken. Mensen die voor hun plezier video’s uploaden gebruiken over het algemeen slechts de standaard codering van video’s die hun smartphone of computer toestaat. Voor normale en niet professionele doeleinden werkt deze codering prima.
Wanneer je als niet professional video’s op Dtube wilt plaatsen hoef je dus niet al te moeilijk te doen over de codering van video’s. Om de kosten te drukken is de maximale kwaliteit van de video’s op Dtube momenteel 480p. De verwachting is dat dit in de toekomst gaat veranderen als meer en meer mensen het videoplatform gaan gebruiken. Door de manier waarop Dtube werkt (macht bij de gebruikers en geen adverteerders) beschikt het videoplatform niet over de middelen van concurrenten zoals YouTube. Hier zul je in de praktijk weinig van merken maar zaken als de maximale videokwaliteit zijn hierdoor wel noodzakelijk. Ook is er bijvoorbeeld geen mogelijkheid om een livestream te volgen via Dtube. Dit soort zaken is voor sommige gebruikers misschien een klein minpunt maar wanneer je gelooft in nieuwe technologie en blockchain zul je het voor lief nemen. De ontwikkeling van Dtube verloopt de laatste jaren gestaag maar positief en de verwachting is dat de mogelijkheden steeds verder toe zullen nemen.

Deel dit op Social Media:

Comments

comments

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*